Projecten

Blik sen­sing in de praktijk

Blik Sensing werkT met veel partijen samen

Grondwater­meetnet gemeente Utrecht

Vol­le­dig duur­zaam en ont­zorgd, via Euro­pe­se Aan­be­ste­ding gegund

Voor de Gemeen­te Utrecht zijn 208 peil­bui­zen voor­zien van tele­me­trie. Vol­le­di­ge ont­zor­ging, beheer en onder­houd van het grond­wa­ter-meet­net. Dit pro­ject wordt duur­zaam uit­ge­voerd, bij het onder­houd van het grond­wa­ter-meet­net wordt kli­maat­neu­traal gewerkt door gebruik te maken van elek­tri­sche voer­tui­gen of zelfs de fiets! Het veld­werk wordt ver­zorgd door een onder­aan­ne­mer. Er is een inte­gra­tie gere­a­li­seerd met Lizard, het water-infor­ma­tie­sys­teem waar­in de gemeen­te Utrecht de data com­bi­neert met ande­re water-gere­la­teer­de data uit de gemeen­te zoals over­stor­ten, en riolering.

Monitoring gemeente Dordrecht

Moge­lij­ke scha­de aan fun­de­rin­gen van wonin­gen op palen voorkomen

Voor de gemeen­te Dord­recht is Blik al sinds 2016 bezig in de wijk Land van Valk om de grond­wa­ter­stan­den te moni­to­renEr zijn al meer­de­re maat­re­ge­len in de wijk geno­men om de hui­zen goed te bescher­men. Met behulp van onze data weten de bewo­ners of hun fun­de­rin­gen risi­co lopen op scha­de. Mede daar­door heb­ben bewo­ners naast de gemeen­te ook een heus eigen extra infil­tra­tie­sys­teem aan­ge­bracht om hun fun­de­rin­gen te bescher­men tegen een lage grond­wa­ter­stand. Inmid­dels moni­tort Blik nu de grond­wa­ter­stan­den in de mees­te wij­ken van de stad.

Grondwatermeetnet gemeente Gouda

Ver­zak­king voorkomen

Gou­da heeft gro­te uit­da­gin­gen met bodem­ver­zak­king. Omvang 97 peil­bui­zen voor 5 jaar. Voor de gemeen­te wor­den gea­van­ceer­de, hydro­lo­gi­sche ana­ly­ses ver­zorgt door een extern hydro­lo­gisch bureau. Onze data wordt in hun por­tal ont­slo­ten via een API.

Monitorings­project grond­water­standen Bodegraven

Een kort­lo­pend pro­ject van 5 maan­den voor het moni­to­ren van de grond­wa­ter­stand, omvang 4 stuks.

Grondwatermeetnet gemeente Krimpenerwaard

Voor de gemeen­te Krim­pe­ner­waard heb­ben we in 2020 een grond­wa­ter­meet­net via een Euro­pees Aan­be­ste­dingstra­ject gere­a­li­seerd. In totaal zijn er 115 nieu­we meet­pun­ten gere­a­li­seerd waar­bij het vol­le­di­ge pro­ject­ma­na­ge­ment door Blik is geor­ga­ni­seerd. Voor de gemeen­te bete­ken­de dit vol­le­di­ge ont­zor­ging. Hier­voor wordt ook regel­ma­tig onder­houd uit­ge­voerd en wordt de cor­rec­te wer­king van het meet­net vol­con­ti­nu gemo­ni­t­ord en her­steld bij even­tu­e­le storingen.

De uit­da­ging in dit pro­ject is dat de gemeen­te Krim­pe­ner­waard een zeer laag­ge­le­gen pol­der­ge­meen­te is. Dit zorgt voor hoge grond­wa­ter­stan­den. Geluk­kig kan de appa­ra­tuur hier uit­ste­kend tegen, ook als de straat­pot­ten tij­de­lijk hele­maal vol komen te staan.

De meet­pun­ten zijn gere­a­li­seerd in zowel straat­pot­ten als schut­ko­kers. Rea­li­sa­tie, het peri­o­die­ke veld­werk als­ook uit­brei­din­gen wor­den gedaan door een extern veldwerkbureau.

Het pro­ject is vast­ge­legd voor 5 jaar, inclu­sief uit­brei­din­gen en project-peilbuizen.

In dit pro­ject is ook een publiek por­tal gere­a­li­seerd. Hier­door heb­ben de bur­gers van de gemeen­te direct inzicht in de water­stan­den. Dit zorgt ervoor dat de dienst­ver­le­ning van de gemeen­te ver­be­terd is door ont­slui­ting van de data voor haar inwo­ners en dat de gemeen­te ook kan refe­re­ren naar publiek toe­gan­ke­lij­ke real-time data als er bij­voor­beeld een klacht bin­nen­komt over een nat­te kel­der of een wegverzakking.

Door­dat de gemeen­te nu deze data­reek­sen beschik­baar heeft kan er ook gestuurd wor­den op beter onder­houd van de publie­ke ruim­te, bij­voor­beeld van wegen. Met behulp van de ver­za­mel­de data kan de gemeen­te inven­ta­ri­se­ren of de water­stan­den niet te hoog zijn voor de wegen met zwaar ver­keer. Voch­ti­ge grond zorgt voor ver­min­der­de draag­kracht en dat kan lei­den tot spoor­vor­ming. De bud­get­te­ring kan hier­op aan­ge­past wor­den wat tot voor­spel­baar­de­re onder­houds­kos­ten leidt.

Met behulp van het wijd­ver­sprei­de meet­net in alle dorps­ker­nen van de gemeen­te kan er heel gericht geke­ken wor­den naar de risico’s voor wonin­gen. Voor­al bij oude­re wonin­gen die op hou­ten palen zijn gebouwd is er een risi­co op paal­rot in de fun­de­rin­gen als het grond­wa­ter­peil niet goed is. Door onze auto­ma­ti­sche noti­fi­ca­ties kan dit direct gesig­na­leerd wor­den: de gemeen­te stelt per meet­punt in wat de accep­ta­be­le band­breed­te is en krijgt een sig­naal als het te laag of (te lang) te hoog wordt.

Dit zorgt voor beter inzicht in effec­ti­vi­teit van maat­re­ge­len en daar­mee op beheers­baar­de­re kos­ten. Door tij­di­ge sig­na­le­ring kan men ade­qua­te maat­re­ge­len nemen zoals drai­na­ge, infil­tra­tie­sys­te­men toe­pas­sen of een lek riool repareren.

Grondwatermeetnet gemeente Sliedrecht

In 2023 zijn voor de gemeen­te Sliedrecht 19 peil­bui­zen geplaatst. Blik heeft het vol­le­di­ge meet­net gere­a­li­seerd en ver­zorgt het beheer en onder­houd in een lang­ja­rig contract. 

wat er in Nederland

Grondwater­meetnet gemeente Dronten & gemeente Noordoostpolder

Het vol­le­dig ont­zor­gen van de twee gemeen­ten grond­wa­ter-meet­net in een geza­men­lijk pro­ject. Vor­na­me­lijk fre­a­ti­sche maar ook een paar die­pe peil­bui­zen in het twee­de water­voe­ren­de pak­ket (10m). Tota­le omvang 95 peil­bui­zen voor 5 jaar, rea­li­sa­tie eind maart 2021.

Monitorings­project grondwater­standen in Hardenberg

Voor dit pro­ject zijn vier peil­bui­zen geplaatst door een extern veld­werk­bu­reau, in opdracht van een groot inge­ni­eurs­bu­reau. Het veld­werk­bu­reau heeft de peil­bui­zen geplaatst als­ook de appa­ra­tuur van Blik Sensing.

Monitorings­project grond­water­standen Dinxperlo

In deze gemeen­te zijn twee moni­to­rings­peil­bui­zen om een natuur­zwem­plas heen geplaatst. Dank­zij LoRa geen con­nec­ti­vi­teit pro­bleem gezien de geo­gra­fi­sche lig­ging: LoRa heeft geen last van roaming!

Deze opdracht heb­ben wij uit­ge­voerd via een extern veld­werk­bu­reau die de plaat­sing van de peil­bui­zen en de appa­ra­tuur heeft verzorgd.

Agrarisch Monitorings­project grond­water­standen Friesland

Water­dich­te straatpotten

Deze opdracht voe­ren we uit samen met een hydro­lo­gisch bureau. Een gro­te uit­da­ging hier is dat de straat­pot bij­na altijd onder water staat. De vol­le­di­ge water­dich­te oplos­sin­gen van Blik Sen­sing zijn hier dan ook toegepast.

Monitorings­project grond­water­standen Bunschoten-Spakenburg

Er zijn vier peil­bui­zen gere­a­li­seerd door een extern veld­werk­bu­reau in opdracht van een mili­eu­tech­nisch bedrijf.

Loop­tijd: 8 maanden.

Voorbereiding op nieuw­bouw Odijk

Dit pro­ject is een samen­wer­king met een extern veld­werk­bu­reau. Er zijn 9 peil­bui­zen op ver­schil­len­de plaat­sen in akkers geplaatst in Odijk ter voor­be­rei­ding op nieuw­bouw. De opdracht is uit­ge­voerd voor een groot inge­ni­eurs­bu­reau dat niet alleen via ons por­tal maar ook via de API-toe­gang heeft tot de data. Een gro­te uit­da­ging in Odijk is dat er ook straat­pot­ten in wei­lan­den gebruikt wor­den, die een flink deel van de zomer nat zijn. Op het moment van schrij­ven staat een van de straat­pot­ten al meer dan een maand onder water en wordt er nog steeds gemeten!

Loop­tijd: 4 jaar

Monitorings­project grond­water­standen Scherpenzeel

Ope­ra­ti­o­ne­le lea­se in vier peil­bui­zen voor twaalf maan­den voor een extern adviesbureau.

Monitorings­project grond­water­standen Arnhem met diepere peilbuizen

In samen­wer­king met een extern veld­werk­bu­reau zijn er die­pe­re peil­bui­zen tot 7 meter gere­a­li­seerd. De tota­le omvang van dit pro­ject omvat 8 bui­zen. Deze opdracht is uit­ge­voerd voor een groot ingenieursbedrijf.

Loop­tijd: 4 jaar.

Spaarwater Flevoland

In het Spaar­wa­ter-Fle­vo­land-pro­ject is de effec­ti­vi­teit van peil-gestuur­de drai­na­ge bij land­bouw op open grond onder­zocht. Het doel van het pro­ject was om het veen nat­ter te hou­den en daar­door vee­noxi­da­tie en bodem­da­ling te voorkomen.

Door in raai­en tus­sen twee drains peil­bui­zen te plaat­sen en over een ter­mijn van meer­de­re jaren de grond­wa­ter­stan­den te meten wordt het effect van de drains onder­zocht. Het pro­ject vond plaats op twee loca­ties in Fle­vo­land: in Nage­le en in Zeewolde.

De drains komen samen in een regel­put, waar het peil gestuurd wordt met behulp van een pomp. Bij zon­nig weer werd er water in de drains gepompt om zo water te bespa­ren dat anders gesproeid had moe­ten wor­den. Om de effec­ti­vi­teit van de ver­schil­len­de soor­ten drains te meten wor­den ze aan­ge­slo­ten op een flow­me­ter die meet hoe­veel water er in en uit de drains is gestroomd. De flow en het peil van het water in de drains wor­den in een meet­put gemeten.

In de akkers zijn in totaal 38 peil­bui­zen uit­ge­rust met sen­so­ren die elk uur het grond­wa­ter­peil door­stu­ren naar de ser­vers van Blik Water. Ver­der zijn er 12 spe­ci­a­le nodes geplaatst die naast het peil in de meet­put­ten ook de stand van de flow­me­ters opne­men en door­stu­ren. Hier­door heeft de opdracht­ge­ver inzicht in het vol­le­di­ge sys­teem. In totaal 50 systemen.

Dit pro­ject heeft van 2016 tot 2019 gelo­pen in opdracht van een hydro­lo­gisch bureau. De eind­op­dracht­ge­ver was de pro­vin­cie Fle­vo­land samen met het water­schap Zuiderzeeland.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.