Projecten
Blik sensing in de praktijkBlik Sensing werkT met veel partijen samen
Grondwatermeetnet gemeente Utrecht
Volledig duurzaam en ontzorgd, via Europese Aanbesteding gegund
Voor de Gemeente Utrecht zijn 208 peilbuizen voorzien van telemetrie. Volledige ontzorging, beheer en onderhoud van het grondwater-meetnet. Dit project wordt duurzaam uitgevoerd, bij het onderhoud van het grondwater-meetnet wordt klimaatneutraal gewerkt door gebruik te maken van elektrische voertuigen of zelfs de fiets! Het veldwerk wordt verzorgd door een onderaannemer. Er is een integratie gerealiseerd met Lizard, het water-informatiesysteem waarin de gemeente Utrecht de data combineert met andere water-gerelateerde data uit de gemeente zoals overstorten, en riolering.
Monitoring gemeente Dordrecht
Mogelijke schade aan funderingen van woningen op palen voorkomen
Voor de gemeente Dordrecht is Blik al sinds 2016 bezig in de wijk Land van Valk om de grondwaterstanden te monitoren. Er zijn al meerdere maatregelen in de wijk genomen om de huizen goed te beschermen. Met behulp van onze data weten de bewoners of hun funderingen risico lopen op schade. Mede daardoor hebben bewoners naast de gemeente ook een heus eigen extra infiltratiesysteem aangebracht om hun funderingen te beschermen tegen een lage grondwaterstand. Inmiddels monitort Blik nu de grondwaterstanden in de meeste wijken van de stad.
Grondwatermeetnet gemeente Gouda
Verzakking voorkomen
Gouda heeft grote uitdagingen met bodemverzakking. Omvang 97 peilbuizen voor 5 jaar. Voor de gemeente worden geavanceerde, hydrologische analyses verzorgt door een extern hydrologisch bureau. Onze data wordt in hun portal ontsloten via een API.
Monitoringsproject grondwaterstanden Bodegraven
Een kortlopend project van 5 maanden voor het monitoren van de grondwaterstand, omvang 4 stuks.
Grondwatermeetnet gemeente Krimpenerwaard
Voor de gemeente Krimpenerwaard hebben we in 2020 een grondwatermeetnet via een Europees Aanbestedingstraject gerealiseerd. In totaal zijn er 115 nieuwe meetpunten gerealiseerd waarbij het volledige projectmanagement door Blik is georganiseerd. Voor de gemeente betekende dit volledige ontzorging. Hiervoor wordt ook regelmatig onderhoud uitgevoerd en wordt de correcte werking van het meetnet volcontinu gemonitord en hersteld bij eventuele storingen.
De uitdaging in dit project is dat de gemeente Krimpenerwaard een zeer laaggelegen poldergemeente is. Dit zorgt voor hoge grondwaterstanden. Gelukkig kan de apparatuur hier uitstekend tegen, ook als de straatpotten tijdelijk helemaal vol komen te staan.
De meetpunten zijn gerealiseerd in zowel straatpotten als schutkokers. Realisatie, het periodieke veldwerk alsook uitbreidingen worden gedaan door een extern veldwerkbureau.
Het project is vastgelegd voor 5 jaar, inclusief uitbreidingen en project-peilbuizen.
In dit project is ook een publiek portal gerealiseerd. Hierdoor hebben de burgers van de gemeente direct inzicht in de waterstanden. Dit zorgt ervoor dat de dienstverlening van de gemeente verbeterd is door ontsluiting van de data voor haar inwoners en dat de gemeente ook kan refereren naar publiek toegankelijke real-time data als er bijvoorbeeld een klacht binnenkomt over een natte kelder of een wegverzakking.
Doordat de gemeente nu deze datareeksen beschikbaar heeft kan er ook gestuurd worden op beter onderhoud van de publieke ruimte, bijvoorbeeld van wegen. Met behulp van de verzamelde data kan de gemeente inventariseren of de waterstanden niet te hoog zijn voor de wegen met zwaar verkeer. Vochtige grond zorgt voor verminderde draagkracht en dat kan leiden tot spoorvorming. De budgettering kan hierop aangepast worden wat tot voorspelbaardere onderhoudskosten leidt.
Met behulp van het wijdverspreide meetnet in alle dorpskernen van de gemeente kan er heel gericht gekeken worden naar de risico’s voor woningen. Vooral bij oudere woningen die op houten palen zijn gebouwd is er een risico op paalrot in de funderingen als het grondwaterpeil niet goed is. Door onze automatische notificaties kan dit direct gesignaleerd worden: de gemeente stelt per meetpunt in wat de acceptabele bandbreedte is en krijgt een signaal als het te laag of (te lang) te hoog wordt.
Dit zorgt voor beter inzicht in effectiviteit van maatregelen en daarmee op beheersbaardere kosten. Door tijdige signalering kan men adequate maatregelen nemen zoals drainage, infiltratiesystemen toepassen of een lek riool repareren.
Grondwatermeetnet gemeente Sliedrecht
In 2023 zijn voor de gemeente Sliedrecht 19 peilbuizen geplaatst. Blik heeft het volledige meetnet gerealiseerd en verzorgt het beheer en onderhoud in een langjarig contract.
Grondwatermeetnet gemeente Dronten & gemeente Noordoostpolder
Het volledig ontzorgen van de twee gemeenten grondwater-meetnet in een gezamenlijk project. Vornamelijk freatische maar ook een paar diepe peilbuizen in het tweede watervoerende pakket (10m). Totale omvang 95 peilbuizen voor 5 jaar, realisatie eind maart 2021.
Monitoringsproject grondwaterstanden in Hardenberg
Voor dit project zijn vier peilbuizen geplaatst door een extern veldwerkbureau, in opdracht van een groot ingenieursbureau. Het veldwerkbureau heeft de peilbuizen geplaatst alsook de apparatuur van Blik Sensing.
Monitoringsproject grondwaterstanden Dinxperlo
In deze gemeente zijn twee monitoringspeilbuizen om een natuurzwemplas heen geplaatst. Dankzij LoRa geen connectiviteit probleem gezien de geografische ligging: LoRa heeft geen last van roaming!
Deze opdracht hebben wij uitgevoerd via een extern veldwerkbureau die de plaatsing van de peilbuizen en de apparatuur heeft verzorgd.
Agrarisch Monitoringsproject grondwaterstanden Friesland
Waterdichte straatpotten
Deze opdracht voeren we uit samen met een hydrologisch bureau. Een grote uitdaging hier is dat de straatpot bijna altijd onder water staat. De volledige waterdichte oplossingen van Blik Sensing zijn hier dan ook toegepast.
Monitoringsproject grondwaterstanden Bunschoten-Spakenburg
Er zijn vier peilbuizen gerealiseerd door een extern veldwerkbureau in opdracht van een milieutechnisch bedrijf.
Looptijd: 8 maanden.
Voorbereiding op nieuwbouw Odijk
Dit project is een samenwerking met een extern veldwerkbureau. Er zijn 9 peilbuizen op verschillende plaatsen in akkers geplaatst in Odijk ter voorbereiding op nieuwbouw. De opdracht is uitgevoerd voor een groot ingenieursbureau dat niet alleen via ons portal maar ook via de API-toegang heeft tot de data. Een grote uitdaging in Odijk is dat er ook straatpotten in weilanden gebruikt worden, die een flink deel van de zomer nat zijn. Op het moment van schrijven staat een van de straatpotten al meer dan een maand onder water en wordt er nog steeds gemeten!
Looptijd: 4 jaar
Monitoringsproject grondwaterstanden Scherpenzeel
Operationele lease in vier peilbuizen voor twaalf maanden voor een extern adviesbureau.
Monitoringsproject grondwaterstanden Arnhem met diepere peilbuizen
In samenwerking met een extern veldwerkbureau zijn er diepere peilbuizen tot 7 meter gerealiseerd. De totale omvang van dit project omvat 8 buizen. Deze opdracht is uitgevoerd voor een groot ingenieursbedrijf.
Looptijd: 4 jaar.
Spaarwater Flevoland
In het Spaarwater-Flevoland-project is de effectiviteit van peil-gestuurde drainage bij landbouw op open grond onderzocht. Het doel van het project was om het veen natter te houden en daardoor veenoxidatie en bodemdaling te voorkomen.
Door in raaien tussen twee drains peilbuizen te plaatsen en over een termijn van meerdere jaren de grondwaterstanden te meten wordt het effect van de drains onderzocht. Het project vond plaats op twee locaties in Flevoland: in Nagele en in Zeewolde.
De drains komen samen in een regelput, waar het peil gestuurd wordt met behulp van een pomp. Bij zonnig weer werd er water in de drains gepompt om zo water te besparen dat anders gesproeid had moeten worden. Om de effectiviteit van de verschillende soorten drains te meten worden ze aangesloten op een flowmeter die meet hoeveel water er in en uit de drains is gestroomd. De flow en het peil van het water in de drains worden in een meetput gemeten.
In de akkers zijn in totaal 38 peilbuizen uitgerust met sensoren die elk uur het grondwaterpeil doorsturen naar de servers van Blik Water. Verder zijn er 12 speciale nodes geplaatst die naast het peil in de meetputten ook de stand van de flowmeters opnemen en doorsturen. Hierdoor heeft de opdrachtgever inzicht in het volledige systeem. In totaal 50 systemen.
Dit project heeft van 2016 tot 2019 gelopen in opdracht van een hydrologisch bureau. De eindopdrachtgever was de provincie Flevoland samen met het waterschap Zuiderzeeland.